Geschiedenis

De ZEPHYR is in 1931 van stapel gelopen als Motor Galjas onder de mooie naam “BENTE”. Ze is gebouwd in Nederland op de werf: Gebroeders van Diepen te Waterhuizen.

Voor de verzekering moesten er zeilen op en zo werd de Bente een half master. Gebouwd onder Germänische Lloyd’s klasse bevoer zij voor verschillende eigenaren de Noord – en Oostzee. In 1953 werd ze verkocht naar Noorwegen, opnieuw gemotoriseerd en voorzien van laadmasten en een nieuw stuurhuis met moderne navigatie middelen en een nieuwe naam “Jeko”. Tot 1992 heeft ze zo dienst gedaan in de kustvaart van Noorwegen, met als thuishaven Stavanger.

Bijna niet meer als originele schoener aak te herkennen, werd ze daar in 1992 ontdekt en naar Nederland verkocht.

Jan ( huidige eigenaar/ Kapitein) heeft gezamenlijk met zijn compagnon het schip in 1994/95 ingrijpend verbouwd en vanaf april 1996 is ze onder de naam” ZEPHYR” mooie zeilreizen gaan maken met gasten in Noord Europa. Vanaf 2000 heeft Jan het schip in zijn geheel overgenomen en geëxploiteerd tot heden.

Er zijn tijdens de bouw twee masten opgezet en het Huidige zeiloppervlak is 360 M2, dit met twee kluivers, een fok, een schoenerzeil en het grootzeil. De diepgang 2.20 m, lengte over alles 36 m en 6 m breed. Bij weinig wind, goede koers en fanatieke zeilers, kunnen we het zeiloppervlak vergroten tot 450 M2 met extra zeilen. Vanaf dat moment vaart ze als comfortabel zeilschip voor 26 passagiers slaapaccommodatie en voor 55 personen dag accommodatie.

De naam ZEPHYR staat voor de betekenis Zephyros, dit is een Griekse goden naam en een warme lokale westenwind.

Tot op heden zijn wij trots dat wij met dit mooie authentieke zeilschip zeilreizen maken en gasten een onvergetelijke tijd en avontuur kunnen bieden.

Voor een leuke impressie en persoonlijk verhaal, kunt u op de onderstaande link de avonturen van Henk en Annemarie lezen

Henk en Annemarie